kaloriförbrukning

Nu har jag jobbat en hel del igen. Igår tränade jag bröst och axlar på förmiddagen sen spelade vi fotboll på jobbet samt tränade mage. Det blev även rätt mycket pingis. Väldigt aktiv dag alltså. Inatt har jag sovit bättre än nånsin typ. Nu är jag seg och ligger och slappar men ska försöka vakna till lite så jag kan träna sen.
 
Tyvärr vet folk fortfarande inte riktigt vad kalorier är och på grund av det ska de räknas och man är rädd för dom.
Rädslan hör även ihop med den ständiga svenska oron (vi oroar ohjäl oss för saker som vi egentligen inte behöver oroa oss för)
 
Återigen, kalorier är energi som behövs för att vi ska klara av vardagen och träningen. Hur mycket kalorier vi behöver beror på hur stora vi är och hur mycket vi rör på oss. Både hur mkt vi tränar och rör på oss i övrigt. Basalomsättning är "grundförbränningen"

Basalomsättning är den mängd energi (kalorier) som går åt för att alla livsnödvändiga processer i kroppen ska fungera. Det är hjärnan, nervsystemet, det endokrina systemet (körtlarnas produktion av hormoner), de inre organen samt musklernas arbete för att upprätthålla en kroppstemperatur på 37 grader C. Man räknar med att Basalomsättningen är 1 kcal/kg och timme. (Om man väger 80 kg så är den 80 kalorier i timmen)


Har man hög FFV (fettfri vikt) blir basalomsättningen lite högre. FFV räknar man ut genom att först väga sig sedan räkna ut fett% och dra ifrån fettvikten från vikten. 

FFV 30 kg = 1166 kcal/dygn

FFV 40 kg = 1411 kcal/dygn

FFV 50 kg = 1642 kcal/dygn

FFV 60 kg = 1858 kcal/dygn

FFV 70 kg = 2059 kcal/dygn

FFV 80 kg = 2246 kcal/dygn

FFV 90 kg = 2434 kcal/dygn

Om du är tjej och är "hyfsad tränad" så ligger du förmodligen kring 20 % kroppsfett. Om du då väger 60 kg så är din FFV 48 kg. 

Muskler är så kallad aktiv massa och kräver energi även i vila!
 
Det här är alltså så mycket kalorier du behöver för att vara i balans vid fullständig vila sen så förbrukar man ytterligare energi på ALLT du gör i vardagen, alltså inte bara vid träning och promenader. 
Om man är en soffpotatis så förbrukar man (sjävklart) inte lika mycket kalorier som...
 
 
 Någon som rör på sig mycket.
 
Hur mycket du förbrukar på ett pass beror på hur vältränad du är, hur intensivt du tränar och vad du tränar. På en promenad så förbränner du mer ju fortare du går. Dock behöver man inte gå ihjäl sig för att bränna fett. Själv går jag i behagligt tempo när jag deffar. 
En person med mycket muskelmassa behöver mycket mer kalorier (energi) än en liten person..
En smal, liten person behöver inte lika mycket energi och förbrukar även mindre kalorier under ett pass. 
 
Kaloriöverskott= viktuppgång . 
Kaloriunderskott= viktnedgång MEN ett för stort underskott innebär att du inte gå ner i vikt eftersom kroppen då går ner i sparläge och gärna vill behålla fettet. 
 
Slutligen. Jag tycker det kan vara bra ett ha lite koll på ungefär hur mkt kalorier du får i dig men blir inte besatt av att räkna kalorier. Du kommer aldrig kunna räkna ut exakt på kalorien hur mkt du förbrukar ändå. 

Bättre sömn!

Inatt sov jag fantastiskt skönt! Jag var väldigt trött efter gårdagen sen har jag precis börjar med ett nytt Kosttillskott som oxå bidrar.
 
http://muskelbygget.se/sv/muskelökning/produktvisning/?item=prod_prod-s1%2F2426&group=prod_prod_grp-s1%2F49
 
Detta tillskott ger dig inte bara bättre sömn utan ökar även utsöndringen av GH-hormon som är ett tillväxthormon vilket innebär ökad muskelmassa och minskat kroppsfett! 
 
Nu ska jag fixa några sysslor som Tina som vanligt tilldelat mig, hon gör alltid det de dagar jag inte åker och jobbar på morgonen 🙉 #toffel
Sen ska jag träna rygg med Jens innan jag åker ner till Vimmerby och jobbar i butiken. 
 
Jag ska även försöka vara ute i solen en stund, tänk på att vi blir piggare och mår bättre av om vi får solljus då och då☝️ 
 
Det var Väödigt länge sen jag fick något önskemål här om vad ni vill läsa om. Skriv gärna och berätta om det är något speciellt ni vill veta mer om ☺️

Muskelbygget

Skulle absolut kunna tänka mig att vara i form nu... 
Utbildning i NPNL hela dagen på jobbet sen en grymt bra pingismatch mot en kollega. Sen lite FIFA med stödkompis. Imorgon bär de av till Vimmerby igen , ska jobba i butiken från 15-19☺️

Militärträning Vimmerby

Duktiga och uppenbarligen nöjda deltagare på passet i Vimmerby på förmiddagen ☺️ 
 
Jobbade lite i butiken oxå. Muskelbygget. Vilade från träningen men imorgn är det dags igen ☺️
Har ett liter kul projekt på gång kanske så eventuellt "måste" jag deffa snart iaf 🙉

Häst

Idag tränade jag bröst, axlar och tricpes med Matte på actic på förmiddagen. 
Det blev snedbänk i Smith, dips och flyesmaskin för pecsen och utsida i axlar och med hantlar sen dips i maskin. Sjukt bra tryck 💪
 
Sen har jag slappat hela dagen... 
 
Imorgon är det militärträning i Vimmerby, hoppas att det blir mkt folk och att de blir nöjda med passet. Sen ska jag jobba i muskelbyggets butik, välkomna in☺️ Rabatt på ALLT protein samt riktigt bra pris på Celsius och Heat! 
 
Sen ska jag träffa några stödkompisar innan jag åker till horn och hämtar min nytvättade och nystädade bil (tack nitin! ) sen åker jag hem till fina på kvällen. 

deff vs bulk

Många av oss killar som tränar vill vara så stora som möjligt med så lite fett som möjligt men tyvärr är kombinationen att bygga muskelmssa och bränna fett väldigt svår. Under en längre tid går det men att tappa fett och att bygga muskelmassa men under samma dag är det svårare. 
 
Om du är nybörjare, tonåring (då har vi generellt mkt mer testosteron) , tillbaka efter ett längre träningsuppehåll, sjukt bra genetik, om du slarvat med maten och börja äta extremt bra, om du använder dig av aas (anabola androgena steroider) så går det lättare att bygga och deffa samtidigt. I övriga fall så får man helt enkelt bestämma sig för att bygga eller bulka som vi kallar det, eller om vi ska deffa (tappa fett) .
 
Här är jag på cirka 4% kroppsfett. Till den formen tar jag mig på typ sex veckor om jag är strikt. Ju bättre form du vill ha desto längre tid tar det. Inga konstigheter. 
 
Det många inte riktigt vet är att skillnaden hur vi "bör" äta och träna på deff jämfört med bulk är ingen större skillnad förutom att vi äter mindre på deff. 
Bra lagad mat är alltid grunden både på deff och bulk. Skillnaden är att du kan äta lite mer vid bulk och lite onyttigare (så länge den största delen av kalorierna kommer från bra mat) . Du behöver inte heller inte leva på bara kyckling/torsk och grönsaker bara för det är deff.
 
Det största felet folk gör vid deff är förmodligen att de äter FÖR LITE. De tappar vikt fortare då (såklart) men tappar även muskelmassa och därmed sjunker fettförbränningen. Muskler är aktiv massa som gör att din förbränning är högre, även i vila.
 
Här är en av mina duktiga tjejer som jag coachar. Hon äter förmodligen MER nu på sin diet än hon åt innan men det hon äter är BRA mat ☝️ 
 
I grunden handlar deff om ett kaloriunderskott, men inte för stort. Att bulka handlar om ett överskott. Ligger man på för stort överskott så lägger man på sig en hel del fett. Om du bara ska bli stor och stark så är det bara en fördel, till en viss gräns, då du blir för tjock så bildas mer östrogen vilket kan hämma muskeltillväxten. 
 
Om man deffar inför en tävling och ska ner väldigt lågt i fettprocent så krävs det att vara ännu mer strikt än en "vanlig" deff. Du måste då vara extrem. Ner till en viss fettprocent går oftast relativt enkelt men kroppen vill gärna inte släppa ifrån sig det sista. Då krävs att kosten är perfekt, det krävs större mängd cardio (förbränningsträning) att passen på gymmet fortfarande är hårda och gärna flera olika fettförbrännare. 
 
Fram till 2006 tränade jag för att bli stor, jag brydde mig inte om att jag la på mig massa fett också, jag växte ju och gick upp i vikt! Jag vägde då 97 kg som mest. Vintern 2005/ våren 2006 var jag rätt så fet faktiskt. Jag hade en fettprocent på 17 och körde då min första deff. Den gjordes inte perfekt för jag hade inte samma kunskap som nu men jag gick enkelt ner till 12%. Jag är ju smal i grunden och 17% är inte naturligt för min kropp. Jag var då jättenöjd att jag hade 12%. Nu ligger jag på 7-8% offseason, Max 9. Sen dess har jag aldrig haft nån jättelång period av bulk eftersom jag alltid deffat inför sommaren och inför mina resor (2-4 per år). Det innebär att jag hållt rätt bra form under dessa år men även att jag byggt lite mindre mängd muskelmassa. Varje gång man deffar så  behåller man muskelmassa istället för att bygga. Under längre deff så tappar man istället en liten mängd muskelmassa. Dock kan en kortare diet lite då och då gynna muskeltillväxt. 
 
Det går att tappa fett utan cardio så länge dina gympass är hårda. Dock är det oftast lättare om man lägger till någon form av förbränningsträning. 
 
Nu har jag låtit bli att deffa i ett halvår (förutom en vecka innan jul) och det känns som om jag lyckats bygga några extra hekto muskelmassa💪 Jag har gått upp cirka ett kilo i vikt i månaden vilket innebär ett kaloriöverskott på 7000 per månad, drygt 200 kcal per dag. Jag äter olika varje dag och räknar inga kalorier men skulle gissa att jag äter kanske 3000-3500 kcal per dag. Under deff så räknar jag inte heller några kalorier förutom när jag tävlade. Om jag skulle deffa nu och räkna kalorier så skulle jag nog lägga mig på 2500 kcal i början och sedan sänka efter hand ner till 2000 kcal. Jag skulle även lägga till promenader de dagar jag har tid. Hur mkt man behöver äta på deff eller bulk beror på hur stor du är och hur mkt du rör på dig. Kalorier är energi. Det är egentligen inga konstigheter. 
 
* Om du vill bulka så ät bra och ligg på ett litet kaloriöverskott. Att äta lite onyttigt gör inte så mkt så länge det mesta du äter är nyttigt. Träna hårt och smart i gymmet💪
 
* Om du vill deffa så äter du oxå bra mat men i mindre mängd. Du kan även här äta onyttigt ibland men ju mer strikt du äter desto lättare tappar du fett. Träna hårt och smart i gymmet och lägg gärna till någon form av förbränningsträning. Här gäller det att behålla muskelmassa genom att träna hårt och ett inte äta för lite. 
 
Slutligen, oavsett du deffar eller bulkar så kom ihåg att göra sånt du mår bra av, både när det gäller kost och träning men även annat i livet ☺️

Havregryn

Som ni förstått flera gånger tidigare är jag kär i havregryn eller haferflocken som det heter på tyska :P Det finns flera anledningar till det. Havregrynsdrinkarna (Havregryn, blåbär/hallon, protte, mjölk/vatten) är ett smidigt sätt att få i sig det musklerna behöver. Havregryn innehåller i stort sett allt vi behöver för att utvecka vår fysik och för att kroppen ska må bra. 

Lite fakta om dom små gulliga havregrynen: 

Havrekli innehåller fibersorten betaglukan, som förutom att sänka kolesterolhalten hjälper till att stabilisera blodsockernivån samt kan hjälpa immunförsvaret mot bakterieinfektioner. Havre är även den enda källan till vissa antioxidanter som kallas avenantramider. Dessa tros ha egenskaper som kan skydda kroppen från åderförkalkningHavre är perfekt för frukosten. Men även som mellanmål! Havre ger kroppen långsamma kolhydrater som räcker länge över dagen, B-vitaminer, magnesium, järn, kalium, tiamin och zink. 

Kombinera gärna havre med C-vitamin för bättre upptag och effekt i kroppen. 

Havregryn innehåller faktiskt relativt mycket protein, 13gram/100gram.

Andelen av aminosyran tryptofan hög i havre. Av tryptofan tillverkar kroppen hormonet serotonin.

Serotonin, när det är fritt mellan synapserna i hjärnan, får oss att känna oss lugna och tillfreds. Äter du mycket havregryn tillsammans med C-vitamin kan du bli på bättre humör därför att depåerna av serotonin i hjärnan ökar.

Havregryn innehåller även en del fett och den största delen av det fettet är enkelomättade fetter (bra fett)

Havregryn är alltså riktigt bra, man kan antingen göra havregrynsdrinken som jag alltid tjatar om, eller havregrynsgröt om man hellre vill det, annars kan man göra som en kompis gjorde för länge sen när jag berättade att havregryn är bra.. Han tog en stor skål full med havregryn och satt och åt! Han insåg rätt snabbt att det var väldigt torrt och jobbigt att äta, men jag tror han ändå envisades med att få i sig den där skålen med havregryn - jag hade ju sagt att det var bra med havregryn ;) 

Mitt pass

Många beskriver sina pass på sina bloggar. Antal set, reps, vikt och övningar. Mina pass ser alltid olika ut men tänkte göra ett försök idag 🙉
 
*Utsida axlar i maskin 3-4 set
 * Bänkpress dropset: 110-70 kg, 100-70 kg, 80- 50 kg. 
* Dips 3 set 
* Utsida axlar i cable 3-4 set
* Lyft framåt med rep (framsiida- och utsida axlar)
 
typ så såg passen ut! 
jobbade 15-22,30
imorgon börjar jag åtta och kör ett dygn. Då räknar jag med ett ryggpass igen 💪
 

Kaffe och koffein

Har flera gånger skrivit om kaffe och koffein här men eftersom så många av oss är kaffe och/eller koffeinkonsumenter så blir det ett inlägg om kaffe och dess fettförbrännande egenskaper samt dess förmåga att hämma fettförbränningen(!)
 
 
Det är ju så olika det där hur man gör med kaffet...

Som jag nämnt flera gånger tidigare så blir man piggare av koffeinet har så både träningspass och andra aktiviteter blir lättare att genomföra. När det gäller träningen har koffein dessutom visat sig öka frisättningen av fett från fettcellerna, något som i sin tur ökar tillgången på energi för musklerna och både uthålligheten och fettförbränningen förbättras. Nya studier visar även att koffein ökar testosteronutsöndringen i samband med träning.

 

 
http://muskelbygget.se/sv/prestationshöjare-pwo/produktvisning/?item=prod_prod-s1%2F338

Koffein i burk. Koffein finns med i många fettförbrännare och i många pwos. 

Faktum är att leverns energiförbrukning också ökar av koffeinet och man kan därmed säga att det höjer "förbränningen" vilket delvis förklarar varför kaffedrickare i genomsnitt väger mindre än de som inte konsumerar drycken. 

En annan möjlig orsak till deras lägre kroppsvikt är frisättningen av just dopamin. Det är något vi alla strävar efter för att må bra och det kan nås på en lång rad sätt. Att äta mat, godis, glass, kakor och annat vi tycker smakar gott är några sätt. Att dricka alkohol är ett annat. Troligen kan kaffe genom sitt fristättande av dopamin ta udden av suget efter andra stimulerande medel och kan ersätta mer kaloristinna alternativ utan att konsumenten tänker på det. 

Nya studier visar på att kaffe sänker insulinkänsligheten och detta är negativt för fettförbränningen. Sänkt insulinkänslighet innebär att kroppen behöver utsöndra mer insulin för att sänka blodsockret och eftersom insulin är fettbildande är detta alltså negativt för fettförbränningen. 

Men de fettförbrännande egenskaper kaffe har tycks överväga de negativa egenskaper det har för förbränningen!
 
kom ihåg att kaffe innan träning och måltid ökar frisättningen av fettsyror men kaffe efter maten hämmar fettförbränningen. 


Kaffe sänker som sagt insulinkänsligheten men för att istället höja den är styrketräning och cardio det bästa man kan göra! Övrigt som höjer insulinkänsligheten är: 

* R-ALA (Används bl.a. i Tyskland som alternativ medicinering vid typ-2 diabetes).
* Omega-3 
* Krom
* Linfröolja
* Kanel

 

http://muskelbygget.se/sv/fettförbraenning/produktvisning/?item=prod_prod-s1%2F289
 
Ala är en allsidigt kosttillskott som förutom att det ökar insulinkänsligheten även är en jättestark antioxidant, så stark att den även "hjäper" övriga antioxidanter och även förstärker effekten av kreatin. 
 

Tävla i af?

Igår tränade jag ben på träningshuset med kurre som jag coachar 💪 . Jag träffade även stödkompisar, fikade med min kollega Robban, snackade med en annan kollega, Freddy på muskelbygget samt handlade kosttillskott till både mig och några kollegor. Jag hade även med att besöka mina underbara föräldrar i horn och ha ett ptpass här i stan. 
Idag var Martin med mig på gymmet. jag körde mage och hoppade lite hopprep. Jazzpass. annars har jag bara haft en mysdag med tina idag. Fick för övrigt blommor av henne idag 🙈
 
Jag började även fundera på en sak igår. Tävla i atletic fitness?? Vad tror ni? ☺️
 
Dagaformen. 90 kg. Förmodligen kommer jag inte att bli mkt tyngre nu, kanske några hekto bara för snart kommer jag köra en kortare deff. 
 

Jobb

Började jobba i tisdags vid 09, slutade 22,30 igår sen 11-22,30 idag. Därav inget bloggande sista dagarna. I tisdags tränade jag bröst och axlar på jobbet. Maxade på 125 bänk. Igår vilodag, bara lite pingis. Idag tränade jag axlar och lite mage. Växer och växer och dagsvikten/kvällsvikten närmar sig 90 kg 💪 formen offseason men trots allt inte så jättedålig. Imorn blir det ptpass här i stan sen till vby för att mäta fett, träffa stödisar och träna. Jag ska handla kosttillskott på muskelbygget också: 
 
kom ihåg att det är prova-på-pass i Vimmerby söndag nästa vecka ☝️ Klockan 11 i källängen. 
 

Mt Vimmerby

Nu finns platserna ute för bokning ☝️ Militartraning.se - Vimmerby ☺️
 
prova-på-pass söndagen 22e vid 11,00!
 
 
Ett ptpass på förmiddagen sen en köttig benpass med Jens. 
 
 
 
Benpress och benspark sen trippelset baksida låt, tre varv. 
Sen FIFA och lite gos med dosetissen🙈
"Häl kan man vala" 🙉

Vila?

Idag tränade jag vader och underarmar och lite mage. Väldigt lite mage faktiskt. Lite extra baksida axlar också. Martin var med och tränade idag, de var kul! Sen hängde vi lite hos honom, mycket trevligt ☺️
Imorn jobbar jag 8-21. Vi ska till kisa och åka skidor vilket innebär att jag förmodligen inte kommer att träna gym imorgon. Vilodag alltså med andra Ord... 

Fläsk

Igår åkte jag skidor i kisa med stödkompisar. Sen jobbade jag lite i butiken - muskelbygget 
Sen var jag på träningshuset och körde rygg. De har precis fått hem massa nya maskiner så gå gärna dit och träna om ni inye redan gör det ☺️
Min form på dagens 89 kg ser ut så här: 
Jag drar in magen. Annars skulle jag se ut att vara i sämre form... 
Idag är jag ledig och umgås med Jens. FIFA, kattgos och gym💪
"Här kan man vara" tisse 

Militärträning Vimmerby

Nu har jag bestämt datum för uppstarten i Vimmerby 🙉 måndagen 16e mars kör vi igång första campen💪 det kommer bli måndagar, tisdagar och torsdagar. 
Vill du prova en träningsform som tränar både kondition och styrka där du förbränner massor fett och ger massa träningsvärk? Perfekt, prOBS militärträning då💪
 

Kosttillskott

"Är det inte bättre att äta vanlig mat än massa kosttillskott?"  
Den frågan har dykt upp många gånger och gör fortfarande. Även "är det sånt där anabola?" 
Grunden ifall man vill bygga muskler, bränna fett eller förbättra sin hälsa är alltid bra mat. Men om man vill ha ut maximalt av sin träning (vem vill inte det?) så är det nödvändigt att ta kosttillskott, utöver kosten du redan äter, därav namnet kost-tillskott. 
 
Om det är anabola? Eftersom anabol betyder uppbyggande så är flera kosttillskott anabola, även mat är anabol. Dock så innehåller inte tillskotten några anabola steroider. 
 
Varför behöver vi då kosttillskott? 
Kom ihåg att kosttillskott är väldigt mycket olika saker. Vad man behöver och hur mycket är individuellt men jag ska gå igenom några av de viktigaste kosttillskotten. 
Proteinpulver.
"Det är bättre att äta massa kött" osv. Samma sak här, det gäller ett äta protein från kosten också, såsom kött, ägg och kyckling mm. Men att få i sig tillräcklig mängd protein från kosten är svårt och direkt efter träning så behöver kroppen ett snabbt protein (vassleprotein som finns i proteinpulver) . Det går att ta med sig en köttbit att ta efter gymmet, men det är inte lika bra och absolut inte lika smidigt som en proteindrink🙈
 
Det finns lite olika teorier hur mycket protein vi behöver få i oss för att bygga maximalt med muskler men de flesta säger minst 2 gram protein per kilo kroppsvikt och helst 2,5-3 gram  ännu mer på diet.  Äter du kött eller kyckling så får du äta 1 kg för att få i dig 200 gram protein. 
Att ta protein eller aminosyror efter träningen och som mellanmål är både smidigt och kommer att gynna träningen, både om du vill bygga muskelmssa och tappa fett. Ett förhöjt proteinintag kan även ha vissa hälsofördelar för många eftersom de generellt har för lågt proteinintag. 
 
Omega 3 då? Det är så vanligt för gemene man att ta tillskott av omega 3 så det är ingen som är rädd för längre tror jag?
Omega 3 är samlingsnamnet för flera essentiella fettsyror och återfinns naturligt i bland annat fet fisk, olika frön och rapsolja. Omega 3 har en mängd positiva egenskaper som gynnar både träning och hälsan. Omega 3-fettsyror ökar fettförbränningen, stärker hjärt och kärl-hälsan, ökar inlärningen, är antiinflammatoriskt, minskar risken för depression osv osv. Om du äter fet fisk ofta får du i dig omega 3 från kosten men det kan ändå vara ett bra sätt att komplitera med omega 3 i kosttillskottform för att få i dig tillräckligt. 
 
Vitaminer och mineraler? 
Nej tyvärr räcker det inte att äta frukt och grönsaker för att få i sig tillräckligt, speciellt inte om du tränar och om du är stressad (stress ökar behovet av vissa vitaminer) . Även här så är en bra kost viktigt men räcker inte hela vägen. Kanske om du skulle äta x antal kilo grönsaker av olika slag. Men idag innehåller frukt och grönsaker inte lika mycket näringsämnen som förr. 
Vissa av vitaminerna är svårare än andra att få i sig i tillräckligt mängder. D-vitamin är ett av dessa här i Sverige. Väldigt många har brist på det under vintertid och det är en av stora anledningar varför många är så trötta den här årstiden. Brist på D-vitamin ökar även risken för många sjukdomar. 
Järn är ett mineral som kvinnor behöver extra av och som är svårt att få i sig via bara kosten. Vi killar har nytta av extra zink och magnesium. Dessa mineral ökar återhämtningen och underlättar sömnen. 
 
Kreatin? Kreatin är ett kroppseget ämne som finns i vår muskulatur bland annat samt i kött och fisk (tror jag?) . För att få i oss tillräckligt med kreatin så skulle vi behöva äta flera kilo kött om dagen vilket de flesta av oss inte klarar av, eller är så sugna på.. 
Behövs kreatin då? Eftersom kreatin är de kosttillskott som ökar styrkan/prestation mest av alla så är de dumt att inte använda sig av de om man vill maximera sin resultat, både på gymmet eller om du håller på med någon idrott. 
Man går upp i vikt av kreatin?
ja vissa typer av kreatin gör att du binder mer vätska, detta gör dig också lite starkare men vill du inte binda nån vätska så finns de kreatin som inte binder nån vätska alls. 
 
 
 
Eftersom det finns så mycket olika kosttillskott så är det svårt och skrämmande för många. 
På onsdag jobbar jag i butiken i Vimmerby mellan 16-19 och svarar gärna på dina frågor och hjälper dig med vad du behöver. Annars så finns alltid Freddy där som är ännu mer kunnig än mig inom detta och jag finns alltid på Facebook för att svara på dina frågor ☺️
Muskelbygget.se - välkomna! 
 
 
 

RSS 2.0