Fettet på magen!

Eftersom en av dom vanligaste frågorna jag får är: Hur tränar jag bort fettet på magen? Så tänkte jag förklara det här: Tyvärr kan man inte träna bort fettet på magen genom att göra situps eller nån annan magövning. Man kan inte påverka vart ifrån på kroppen fettet ska förbrännas, det förbränns från hela kroppen samtidigt och tyvärr är magen (speciellt nedre delen ) ett av dom ställena där det försvinner sist!

Men situps och andra magövningar är bra då de ger fastare muskler runt magen vilket kan ge ett slankare intryck :) Dessutom är det bra att träna mage för att minska ryggont. Ofta beror ryggont på för svaga magmuskler! Men tänk på att inte träna mage varje dag, precis som andra muskler behöver de vila ibland :) ungefär 2 gånger i veckan kan vara lagom att träna mage, lite beroende på hur du tränar i övrigt o hur hårt magpasset är! 

Ryggträning - gästträna på Nautilus!

 (julgran!)

Igår var jag i Lkpg och gästtränade med AC på Nautilus, trevligt! Jag har aldrig tränat där innan, kul att prova nya gym! Igår hade jag rygg/baksida axlar och underarmar på schemat! Mina pass ser aldrig riktigt likadana ut, men jag delar alltid in rygg/baksida axlar i 4 delar: Lats (det som ger ryggen bredd), mitten av ryggen, nedre delen av ryggen och baksida axlar. Jag kör oftast en övning för varje del och 4-5 set / övning. Men till exempel rodd som primärt tar på mitten av ryggen, tar även på de andra delarna av ryggen...

Skönt pass, fick "bra tryck i bitarna" :)

Vad vill ni veta mer om? och vad tycker ni om bloggen? Det här är bara början...

Min kära syster rang precis och hon bad mig göra detta inlägg :) Kommentera hur mycket ni vill! Jag ska åka o jobba nu, skriver ikväll igen!

Träningsvärk - vad är det och är det nödvändigt för bra resultat?

De flesta av oss har upplevt träningsvärk och vet hur det känns. Men vad är egentligen träningsvärk? Träningsvärk kan delas in i akut värk direkt under och direkt efter ett träningspass, dels sekundär värk som uppstår 1 dag, eller ibland 2 dagar efter passet. Den akuta värken beror på sura metaboliter i form av mjölksyra, arakidonsyra etc. En annan faktor är en ökad vätskemängd i muskelfibrerna. Vätskan gör att trycket i muskelfibrerna ökar vilket registreras av smärtkänsliga receptorer.


Den egentligen träningsvärken som uppstår någon dag senare beror också på en tryckökning i muskelfibrerna. Trycket är ett resultat av ett vätskeinflöde i samband med en inflammatorisk process i muskeln. Inflammatorisk process låter kanske för många lite skrämmande men en inflammation är muskelns väg till läkning! Både den mekaniska nötningen vid styrketräning samt fria radikaler* vid aerob träning* (konditonsträning) bidrar till att förstöra muskelfibern. (som sedan byggs upp nära vi vilar och äter bra mat!


Är träningsvärk nödvändligt för att få ut något av träningen då? Nej, träningsvärk är inte ett mått på om passet varit effektivt eller inte. Man kan få full effekt utan träningsvärk. Hur mycket träningsvärk man får är individuellt och beror på hur van man är vid just den typen av träning. Om man håller upp en längre tid från träningen och sedan börjar igen får man ofta träningsvärk, eller om man provar någon form av träning man är inte så van vid. Jag återkommer i senare inlägg med TIPS på hur man lättare får TRÄNINGSVÄRK :)


Sammanfattning: Träningsvärk beror på vätsketryck i muskeln och träningsvärk är inte är måste för träningsresultat!

Träningsvärk i benen! (min träning)

Vaknade med träningsvärk i benen idag, härlig känsla! Känner inte så mycket än, men det brukar komma mer senare under dagen.. Under vår och sommar har jag tyvärr inte tränat ben på grund av att jag spelat fotboll. Så jag fick stå i vassen i sommras :) Men nu börjar jag komma igång med benträningen igen! Ska försöka köra hårt med benen nu i höst o vinter eftersom mina ben är för små.. symmetri är viktigt! Jag inledde med benpress igår, hade ont i knäna i början men när ja fått värma upp ordentligt med lättare vikter brukar det släppa.. Benpress är en sjukt jobbig övning om man tar ut sig och det gjorde jag.. Jag diskuterade med en på gymmet som förr tränat seriöst, vi konstaterade att vi är galna som egentligen utsätter oss för vad ett hårt benpass innebär - nära att svimma-känsla, nära att spy-känsla, sus i öronen, blodsmak i munnen, krampkänsla med mera... MEN den postitiva känslan överväger och därför är det så skönt att träna ben :) Underbar pump*, utsöndring av endorfiner* -kroppens må-bra-hormon, utsöndring av tillväxthormon*(som blir så stor vid benträning att även resten av kroppens muskler har nytta av det!), "akut träningsvärk", hög EPOC*(efterförbränning) och känslan av att veta att benmuskulaturen kommer öka med några gram :) * saker jag återkommer till i senare inlägg!

"it´s all worth it"


"mens sana in corpore sano" - en sund själ i en sund kropp

Jag heter Per Ekbjörn och är 27 år. Jag har styrketränat i nästan år 10 och spelat fotboll sen ja var 7 år! Jag är utbildad personlig tränare på pt-school i Stockholm, där jag gått både steg 1 och 2. Jag har inte jobbat som PT (inte än) men hjälpt många vänner med kost och träning.

Träning och allt vad det innebär är en stor del av mitt liv. Jag Älskar träning och tanken med den här bloggen är att sprida lite träningskärlek till er läsare :)

I den här bloggen kommer jag både skriva om min egen träning men även ge tips och idéer om både kost och träning för Dig som läsare. Du får gärna fråga om träning och kost eller ge förslag på vad du vill läsa om på bloggen. Jag är väldigt tacksam om jag får kommentarer om vad du tycker om min blogg !


RSS 2.0