Veckans träning

Inför luciapokalen förra året: http://www.vimmerbytidning.se/article/view/50530/
 
I måndags tränade jag bröst, axlar och triceps ihop med Tina på Actic. Tina är grymt bra att träna med och hon "överaskar" mig så träningen blir lite tuffare. När vi kört bröstpress i maskin t.ex så tvingade hon mig att göra armhävningar direkt efter. Fick sjukt bra pump! Det är bra med att hon säger åt mig när jag fuskar för mycket :)
 
En grej jag har börjat träna på är Muscel-ups (http://www.youtube.com/watch?v=qOCVo_gLoCo)
Det är assvårt men jag har börjat med att köra mer chins och dips såklart sen tränar jag på att "klättra" upp eller att nån lyfter mig! Jag ska klara det. Frågan är bara när. Har man viljan så klarar man nästan allt.
 
I tisdags tränade jag ben på Acitc och det blev ett riktigt skönt pass. Jag bosatte mig i benpressen i 40 minuter. Benpress går att variera både bredden och höjden på vart man har fötterna så det tar på olika delar. Det går även göra så att man pressar mer med hälarna eller tårna för att styrka vilka muskler som ska jobba mest. Både glutsen, framsida och insida lår fick sig en rejäl omgång. Sen körde jag vader i benpressen och avslutningsvis gick jag upp och körde sittande legcurls.
Var och handlade mat för 2000 kr nyss och en matlåda till Jens. Han äter ju lite mindre fanskapet....
 
 

Ägg, kvarg, ost, mjölk, rapsolja, äggvita, grönsaker mm. Bra mat. Inga konstigheter.
 
Igår var Sahil på beösk som ni kunde läsa i mitt förra inlägg och vi tränade rygg ihop.
 
Idag vankas mage och armar och imorgon ska jag träna med Anton och Leo på Träningshuset i Vimmerby. Blir även ett PT-pass imorgon.
 
På lördag ska jag till Stockholm igen så då blir det vilodag sen på söndag ska jag och Tina träna i Norrköping nånstans.
 
http://momscandoit.blogg.se/ - Therese och Annas sköna träningsblogg!
 
 

Sahil - en fantastisk kille!

Idag kom Sahil på besök så Jens och jag tränade med honom på Actic sen var vi ute och åt. Vi lärde känna Sahil för 2,5 år sedan då vi jobbade på ett boende för ensamkommande flyktingungdomar. En dag kom Sahil dit, han kom direkt från kriget i Afghanistan. Sahil har upplevt mer jobbigt än de flesta av oss ens kan föreställa sig. Men ändå är han den gladaste människan jag känner. Han är så tacksam så det är svårt att förstå det. Både jag och Jens är oerhört glada att vi fått känna den här underbara personen. Han sprider så mycket positiv energi så man själv mår mycket bättre. Man får sig verkligen en tankeställare, varför gnäller man på småsaker när man har det så jävla bra!?
 
 
 
När Sahil kom hit kunde han självklart ingen svenska men han var bestämd redan från början att han skulle lära sig språket och det gjorde han väldigt fort. Han gjorde sitt yttersta i skolan (och gör än idag)och han hängde med oss personal hela kvällarna för att lära sig språket. Efter en kort tid här började han att träna och han bestämde sig även där att han skulle få stora muskler. När jag introducerade honom för gymmet hade han ingen aning om nånting men han lärde sig även där fort hur man ska träna och hur man ska äta. Han har viljan och har man vilja kan man lyckas med allt. Sahil kommer att gå långt i livet med sin positivt inställning och sin vilja.
 
Sahil tränar väldigt strikt och är grymt stark för att inte ha tränat så länge. Hans axlar, (specielt baksida axel) och bröst är sjukt imponerande!  För några månader sedan var han ännu större.
 
Jag är Sahils förebild på gymmet men han är en förebild åt mig i livet. Tack för idag Sahil!
 
 
 
 
 
 

Studierna

Dåligt med bloggande igen. Fy skäms. Nu har jag inget att skylla på förutom att jag har uppenbarligen haft annat att göra. Att umgås med nära och kära ligger högt på prioriteringslistan både nu och annars med.
 
Umgås med människor du tycker om och gör saker du tycker om och mår bra av!

Idag blev det en rejäl sovmorgon. Tina hade till och med svårt att för upp mig ur sängen... Sen har jag ägnat dagen åt studier. Jag håller på att läsa ur FYSS - fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling. Nu precis, innnan bloggpaus läste jag om motiverande samtal om fysiskt aktivitet. Det är vad nästa träff (om en månad) kommer att handla om. Jag har även lite om:  Allmänna effekter av fysisk aktivitet, Allmänna rekommendationer om fysisk aktivitet, främja fysisk aktiviet mm. Intressant men blir lätt att jag gör annat emellan hela tiden (blogga nu t.ex) Något jag måste skärpa mig med.
 
Jag ska även läsa boken Hälsa & Hälsopromotion och ha onlineseminarium utifrån frågan:Hur kan du påverka människor att bli mer fysiskt aktiva i vardagen vad gäller kondition, styrka och rörlighet?

Plugghäst som jag är...
 
Nu dricker jag Beowulf innan jag ska iväg och träna snart. Blir även lite skumtomtar med nutella precis innan passet samt aminosyror: BCAA Hypertrophy 
 
Igår bröst, axlar och triceps och idag ben. Mer om dessa pass ikväll eller imorgon.
 
Bloggtips: http://daanselivet.blogg.se/
 
 

Giantset

Ja kära läsare, jag ber om ursäkt för det här lilla uppehållet men nu är jag tillbaka iaf :) Förra veckan blev det lite dåligt med träning sen söndag och måndag var jag på skolan. Där har vi gjort konditionstester, rörlighetstester och styrketester. Blev inget riktigt gympass men nog med träning ändå. Bland annat 3 km jogg som jag klarade på 15,21. I måndags åkte jag till min syster och hjälpte henne och hennes kompis med ett träningsprogram som de ska köra en gång i veckan. Det är självklart inte optimalt att bara träna en dag i veckan men de vet med sig att de inte har tid att träna mer samt att de även joggar. Så tänk på det, bättre att ni tränar ett gympass i veckan än inget alls. Det är mycket bättre till och med.
 
Idag tränade jag rygg med Kim på Gymbolaget. Dåligt med sömn men pigg på livet igen så det blev ett riktigt bra pass. För att få lite variation och tidseffektivt pass så körde vi giantset. 4 övningar i en följ, 4 varv där vi körde dropset i sista setet. Sista varvet blev alltså 8 set kan man säga. Sjuk pump, krampaktig känsla och ett bra flås och garanterad träningsvärk! Det blir ju även lite kondition när man kör så här intensivt och är man ute efter bra fettförbränning så är det här effektivt och det blir även högre EPOC (efterförbränning)
Så här såg det ut (och lät!)
 
http://www.youtube.com/watch?v=RmAr8XpkNn8

En härlig lördag!

 
Lite fotosäshön på ballen idag :) Inte tråkigt att det är mitten av Oktober och man kan sitta ute utan tröja :)
Notera magen!
Sen tränade vi ben på Campus hallen och som vanligt hade Tina nån lurig övning ;)
Blev ben med fokus på baksida. Eftersom jag är klättertokig så var jag tvungen att klättra lite med...
 
 
Det var jätteskoj men jag blev riktigt trött eftersom jag har så dålig kondition så när vi sedan körde utfall höll jag på att svimma och spy och så vidare...
 
Weakness...
 
 
 
 
 

Vitt vs mörkt bröd

Det är inte färgen på brödet som avgör nyttigheten, utan ingredienserna. Det finns bröd med jämförelsevis dåliga näringsvärden som är mörka. T ex kavring som är mörkt pga mörk sirap i bakningen, men det gör det inte speciellt nyttigt.

Nyttigt bröd innehåller korn och kärnor, inte bara mjöl.
 
Hur är det med energimängden (kalorier)?
 
Nej, energimängden i bröd har inte med nyttighet att göra. Det är näringämnen och ev kostfiber som gör det nyttigt.
Det är onyttigt att äta för mycket energi, men ett visst livsmedel blir i sig inte onyttigt pga högt energiinnehåll. Kommer energin till 100% från socker är livsmedlet onyttigt (även om sådana livsmedel också kan ingå i en totalt sett nyttig kost) men är det rikt på näringsämnen är det det inte. Havregryn ger 340-360 kcal per 100 gram men är inte direkt onyttigt, t ex.
 
Vad är då bra bröd?
 
Bra bröd är bröd som du gillar att äta.
 
Onyttigt bröd är om man äter för mycket av det
Frökusar är mitt favoritbröd. Rostat! Jag gillar även "vanligt" rostad med och när det är utflykt och vi har matsäck så blir det oftast lingongrova med stekta ägg :)
 
Brödtokig som jag är <3
 
 

Kondition

Igår tisdag tränade jag axlar (lite bröst) med Anton på TH och igår tränade jag rygg med Jens på Actic. Fick riktigt bra pump i baksida axel! Idag skulle jag ha tränat ben men tar vilodag eftersom jag sov sjukt dåligt :/
 
'Lite retard-dino-style.. Så olika det där hur man ser ut
 
 
Lite om kondition

Hjärtat påverkas oavsett du springer, cyklar, simmar eller styrketränar med hög intensitet. Så länge kroppens stora muskelgrupper aktiveras under en längre tid och intensiteten är så pass hög att arbetspulsen når upp till 60-70% av maxpuls kommer hjärtats pumpförmåga att förbättras

* Hålrummen i hjärtat ökar i volym
* Hjärtslagens kraft ökar
* Tömningsgraden ökar
* Hjärtfrekvensanpassningen till pågående belastning blir snabbare
* Blodtrycket sjunker

Dessutom får en minskad halt stresshormoner samt ökat endorfinhalt. Det leder till minskad smärtkänslighet och ökat välbefinnande. Erhålls vid 40-60 minuters träning med puls på 100-140
I takt med att syreupptaget ökar förbättras förmågan att förbränna fett.
 

The Secret - Se den, tro på den och du kommer förändra ditt liv!

 
Jag har sett filmen The Secret innan men jag valde att se den igen och försöka ta till mig så mycket som möjligt. J jag gör allt vad jag kan för att få bort negativa tanker och tänka på bra saker. Filmen handlar inte bara om det, det är bättre ni ser den så förstår ni :)
 
 http://www.swefilmer.com/the-secret-2006/secret-hemligheten-2006-video_78ee88808.html
 
 
 
"Tankar blir saker"
 
 
 
 

Basalomsättning

Basalomsättning är den mängd energi (kalorier) som går åt för att alla livsnödvändiga processer i kroppen ska fungera. Det är hjärnan, nervsystemet, det endokrina systemet (körtlarnas produktion av hormoner), de inre organen samt musklernas arbete för att upprätthålla en kroppstemperatur på 37 grader C. Man räknar med att Basalomsättningen är 1 kcal/kg och timme. (Om man väger 80 kg så är den 80 kalorier i timmen)


Har man hög FFV (fettfri vikt) blir basalomsättningen lite högre. FFV räknar man ut genom att först väga sig sedan räkna ut fett% och dra ifrån fettvikten från vikten. 

FFV 30 kg = 1166 kcal/dygn

FFV 40 kg = 1411 kcal/dygn

FFV 50 kg = 1642 kcal/dygn

FFV 60 kg = 1858 kcal/dygn

FFV 70 kg = 2059 kcal/dygn

FFV 80 kg = 2246 kcal/dygn

FFV 90 kg = 2434 kcal/dygn

Om du är tjej och är "hyfsad tränad" så ligger du förmodligen kring 20 % kroppsfett. Om du då väger 60 kg så är din FFV 48 kg. 

Muskler är så kallad aktiv massa och kräver energi även i vila!
 
Det här är alltså så mycket kalorier du behöver för att vara i balans vid fullständig vila sen så förbrukar man ytterligare energi på ALLT du gör i vardagen, alltså inte bara vid träning och promenader. 

Kört fast i träningen?

Vad ska man göra om man kört fast i träningen? Det beror lite på vad man har för mål men idag tänkte jag skriva om vad man kan göra om man är ute efter att bygga muskelmassa. 
 
Oftast så vet man nog själv vad man kan göra egentligen för att träningen ska gå bättre. Eller hur? 
 
Det är inte många som gör allt perfekt. Träningen, kosten, sömnen, kosttillskotten osv. Det finns alltid saker man kan förbättra. Alkohol är väl säkert en stor bov hos många. Det går att bygga muskler även om man dricker ibland MEN självklart är det bättre ju mindre man dricker. Stress är en annan stor bov. 
 
 
Det går ALLTID att träna hårdare men framförallt smartare. Kan du lägga upp träningen på något annat sätt? Det finns INTE några magiska övningar men många kan få en skjuts i träningen av att byta ut övningar. Kan du träna med tyngre vikter eller med lätta vikter? Kan du försöka få mer kontakt med muskeln? Måste du ha exakt en vecka mellan varje bröstpass t.ex? Varför inte träna bröst var 4e eller 5e dag? Se över ditt träningschema och se vad du kan förändra till det bättre. Har du tränat väldigt mycket ett tag? Då kanske det är dags att ta en vilovecka. En vilovecka lite då och då gör gott för dina muskler, så länge du äter bra såklart. 
 
 
 
Hur bra äter du? Kan du äta bättre? Nu finns det lite olika teorier om hur man ska äta men grunderna är ändå desamma: Bra clean mat är att föredra. För att bygga muskelmassa måste du ligger på kalorieöverskott och man måste äta mycket protein för att bygga muskelmassa.
Äter du för lite vissa dagar så bygger du inte optimalt, så enkelt är det. 
 
Exakt hur myket man behöver är fortfarande lite oklart men minst 2 gram protein / kilo kroppsvikt tycker jag, helst mer. Jag ligger på 2,5-3,0 gram protein / kg kroppsvikt om dagen. Jag tycker att du bör äta cirka var 3e timme men här finns olika teorier. Att äta kolhydrater både innan och efter träning tror jag är väldigt fördelaktigt.
 
  
 
Använder du dig av kosttilskott? Om inte så börja med det så kommer du garanterat att göra ökningar. Använder du dig av kosttillskott kan du fundera på om du kanske behöver köpa någon mer produkt.
Bastillskott som protein, gainer, aminosyror, kreatin, omega 3 och vitamin/mineraltillskott ska vara självklart om man tränar seriöst och vill få ut maximalt av träningen. http://muskelbygget.se/
 
 Att festa är skoj men ju mindre du dricker desto bättre träningsresultat. #ingakonstigheter
 
 
Stress är negativt för allt och inte minst när det gäller dina träningsresultat, speciellt att stressa runt träningen. Gör vad du kan för att minska stressen och du kommer öka när det gäller muskelmassa. 
 
Sömn och vila mellan passen är avgörande för hur mycket du ska få ut av passen. Är du inte utvilad så orkar du inte träna lika hårt och sover du dåligt eller för lite efter ett träningspass så ger inte det passet lika mycket. 
 
Slutligen så bör du tänka igenom vad du har för mål med träningen och gärna sätta upp delmål som är rimliga.
Sen är det en stor fördel att du tycker det är kul att träna. Vissa behöver hitta motivation och det är olika hur man gör det. Behöver man träna ihop med någon annan? Behöver man en annan miljö? Titta på andra vältränade kan vara ett annat sätt. Att använda sig av en duktig PT är ett annat förslag. 
 
Att läsa den här bloggen kan också vara en bra idé ;)
 
 
 
 
 

SM i Västerås

I fredags tränade jag rygg med Therese på Acitc. Stark och duktig tjej som lärde mig lite specialteknik i chinsen...
 
I lördags åkte jag och Jens till Västerås för att titta på SM i bodybuilding tillsammans med Carolina (bettersorethansorry på instagram). På lördagen var de juniorer, veteraner och bodyfitness mm. I pausen köttade vi axlar och triceps på SATS. Jag tror aldrig jag sett någon som är så glad när hon tränar och som tränar så hårt som Carolina gör. Bra inspiration!
Idag har det varit CBB och BB , det hade varit kul att se också.
 
På kvällen var jag hos Tina som förgyller mitt liv på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Hon stöttar mig i mitt byggande genom att påminna mig om att äta lite extra samt är på mig om att jag är väldigt stel och måste stretcha ;) Hoppas på ett pass ihop med henne snart med.
 
Idag har jag varit i Vimmerby och bowlat med en stödis sen tränade jag ben på TH. Skulle egentligen tränat med Västervikstjejerna http://momscandoit.blogg.se/ men de fick tyvärr förhinder så det blir en annan gång.
Imorgon blir det vilodag. Jag kommer att vara i Horn hos mina föräldrar hela dagen. Eventuellt, om jag har mod och ork så kan det bli zumba imorn. Jättekonstigt...

För mycket cardio?

Ska man inte gå ner i vikt att ligga på kaloriunderskott? Jo men det är inte allitd så enkelt tyvärr. Man kanske undrar varför det inte händer något när man träna långa cardiopass flera gånger i veckan? Svaret kan vara att det handlar om hormoner, i synnerhet hormonet kortisol.
Folk som kör för mycket cardio kan ha ett så kallat "kortisol-utseende" (lite pluffsig). Mycket cardioträning i "fel" zon (varken lågintensivt eller högintensivt) kan orsaka kroniskt förhöjda kortisolnivåer som i sin tur kan störa vår insulinmetabolism. Och när detta händer så kan både sköldkörteln och binjurarna påverkas.
 
Hur mycket cardio ska man göra då?
 
Problemet med cardio är att ju mer du gör, desto mer måste du fortsätta att göra för att få samma resultat.
Använd styrketräning som primär form av träning, för att bygga muskler, stärka skelettet och forma kroppen. Släng in ett par intensiva cardiopass om du vill träna kondition (vilket är väldigt bra för hälsan) men om du vill bli fit så undvik långa konditionspass.
 

De ständiga tankarna om att bli fit är också stressande och ökar förmodligen dina kortisolnivåer. Försök att inte tänka SÅ mycket på att bli fit utan njut av din träning!

En offseasondag...

Idag har jag poseringstränat lite på förmiddagen! Även att Tina inte är insatt i bodybuilding så kunde hon hjälpa mig på ett bra sätt. "Spänn magen" , "vrid upp kroppen" osv. Uppskattas!
Jens och jag spelade squash typ en halvtimme sen tränade mage.
 
Till er som oroar sig att jag inte äter tillräckligt, jag går uppåt i vikt men gör det sakta och det räcker att öka sakta i vikt för att bygga muskelmassa ;) Jag tappar formen oxå kan jag lova även att jag fortfarande klarar av att se fit ut på bilder i vissa vinklar och vissa ljus ;)
 
Jag äter olika varje dag nu offseason men en vanlig dag kan se ut så här:
 
05.00-07,00: Vaknar och går upp och dricker en proteindrink 100% Whey Protein sen sover lite till och vid cirka 9 kommer underbara med en frukostdrink som oftast består av havregryn, bär, 100% Whey Protein , mjölk och kvarg.
 
Mitt på dagen: Mat - Kyckling+ris eller lax+potatis oftast. Ibland något annat såklart. Äter en rätt stor portion.
 
Eventuellt ett mellanmål, beror på när vi tränar.
 
På eftermiddagen innan träning: Kaffe + riskakor med nutella och någon PWO, t.ex: Beowulf .
Ibland lite godis oxå.
 
Innan träning precis: BCAA Powder 12000 
 
Tränar en timme sen gainer: Big Mass Gainer.
 
Någon timme senare lagad mat igen. Clean bra mat, inga konstigheter.
 
På kvällen något mellanmål, t.ex en havredrink eller fil och några ägg. ALLTID minst 25 gram protein i varje mål eller mellanmål.
 
Innan läggdags: Milk and Whey eller kvarg och lite nötter/mandlar.
 
 
 

Bra kosttillskott, ny bröstövning och ägg!

Tränade lite med min stödkompis på Actic idag (hjälpte honom) sen körde Jens och jag ett pass bröst och axlar efter. Jag bryr mig inte om så mycket hur stark jag är och faktum är att jag är väldigt svag i förhållande till hur mycket muskelmassa jag har. Dels för att jag tränar mycket med kontakt (gör ett lätt vikt tung) och för att jag byter övningar ofta. Men nu har jag tränat bänkpress typ 5-6 gånger sista 1,5 månaden och gjort bra ökningar. Jag har väldigt dålig teknik, även att jag fått tips från min vän Jocke Wång som tävlar i bänkpress och nyligen tog 160 kg. Tävlingslyft! Grymt!
 
Men tillbaka till mitt bänkpressande. Jag tror jag gjorde en 4a eller 5a på 100 kg för 1,5 månader sedan och då hade jag i och för sig inte kört bänkpress på väldigt lång tid. Sen har jag gjort märkbara ökningar varje vecka, delvis för att jag tränat mer bänk men även mycket på grund av de testohöjare som jag kör nu och har ni inte köpt dom och prova så gör det, du kommer märka att du bli starkare, hårdare och får bättre pump :)
Idag blev det en 6a på 110 kg och då hade jag ändå kört lite axlar innan.
 
 http://muskelbygget.se/sv/muskel%C3%B6kning/?group=prod_prod_grp-s1%2F49
                                          

Prova en ny övning idag oxå, dagen till ära så att säga :)
 
 
 
Lutande flyes i cable.
 
Nöjdiga, suddiga, uppumpade odä.
 
 
Sen har jag varit och träffa min nya stödkompis idag, vi var och simmade, lekte lite i vattenruschbanan och bubblade lite. Imorn har vi squash inbokat samt magträning.
 
Köpte 50 ägg och 4 liter äggvita häromdagen. Ägg, är som jag skrivit om flera gånger, en utmärkt proteinkälla med riktigt bra protein i. Äggvitan innehåller bara protein, cirka 3 gram per ägg och äggulan innehåller både fett(bra fett) en del näringsämnen och protein. Cirka 4 gram protein per äggula. Här steker jag 4 ägg och ca 3 dl äggvita. Det blir drygt 40 gram protein och funkar bra som två mindre mellanmål.
 
* Äggvita - BARA protein. En dl äggvita innehåller 9 gram protein. En äggvita innehåller 3 gram protein (cirka)'

* Äggulla - Bra protein, lite fetter och en den bra näringsämnen. En äggulla innehåller cirka 4 gram protein
 
 
 
 

RSS 2.0