Gurmeja - Fantastiska egenskaper!

Gurkmeja

 

Curcumin är pigmentet hos den starka curryväxten gurkmeja och är det ämne som ger den dess orange-gula färg

Både inom den gamla kinesiska och indiska läkekonsten har gurkmejans välgörande egenskaper använts flitigt i tusentals år (det äldsta dokumenterade användandet dateras till över 6000 år sedan) och nu under de senaste åren har modern forskning visat att det kan vara ett av naturens mest kraftfulla läkande ämne.

Gurkmeja är mest känt för sina potenta antiinflammatoriska egenskaper. Curcumin har visat sig påverka mer än 700 gener och det kan inhibera både aktiviteten och syntesen av flera olika enzymer, bland annat de enzymer som är inblandade vid smärta och inflammation genom att öka syntesen av kroppens starkaste antioxidant, glutation.

 

 

 

En töntig liten kryddburk med lite äckligt pulver i kanske inte ser så mycket ut för världen men döm ingen/inget efter dess utseende ;)

Det finns över 100 olika verkningsvägar där curcumin har en effekt när det kommer in i cellen. Curcumin anses även vara helt säkert vid behandling av all typ av cancer. 

Gurkmeja är en fantastisk antioxidant.

Gurkmeja innehåller massor av näringsämnen och är bland annat bra mot tinflammationer och reumatism, ledbesvär, och mot cancer. Curcumin är det ämne som anses ger gurkmeja så många bra egenskaper. Det finns nyare forskning som även visat att gurkmeja kan vara bra mot Alzheimer.

Gurkmeja är även bra mot menstruationssmärta, hudproblem och för sårbehandling och motverkar bland annat svamp och bakterier.

Gurkmeja är bra mot magbesvär och gallstenar. Det är  bra mot toxiner och mot parasiter.

Gurkmeja stabiliserar blodsockret, sänker det onda LDL-kolesterolet och sänker insulinkoncentrationen

Mot cancer

 Flera studier har tittat närmare på denna koppling och funnit flera positiva egenskaper hos curcumin. Bland annat hämmar den tillväxten av tumörceller, motverkar mutation från fungerande cell till tumör, hjälper din kropp att bekämpa och förstöra cancerceller så att de inte kan sprida sig, minskar inflammation, ökar leverfunktionen, motverkar uppkomsten av ett protein som anses vara avgörande vid bildningen av tumörer samt motverkar uppkomsten av nya vägar för blodomloppet att nå tumörer vilket är nödvändigt för att cancerceller ska växa.
 
 
Ökad fettförbränning
 
Bland curcumins egenskaper nämns bland annat förmågan att motverka insulinresistens, hyperglykemi (högt blodsocker), hyperlipidemi (onormalt höga nivåer med blodfetter) och andra inflammatoriska symptom som är förknippade med fetma och metaboliska sjukdomar.
 
Curcumin är som sagt känt för sina potenta anti-inflammatoriska egenskaper och ihållande inflammation är kännetecknande för de flesta kroniska sjukdomar, bland annat diabetes, artrit och hjärtsjukdomar. Men många människor är inte medvetna om att fetma bidrar till ett tillstånd av kronisk inflammation i kroppen som kan utlösa metabola störningar som exempelvis insulinresistens och typ 2-diabetes. Inflammationer hämmar även fettförbränningen och gör att kroppen försöker hålla kvar fettet som skydd. Curcumin har visat sig minska inflammationen i fettcellerna vilket underlättar viktnedgång och fettförbränningen.
 
Ny forskning visar även att curcumin kan reglera bildandet av nya fettceller och även minska produktionen av leptin i fettcellerna. Det senare är verkligen spännande med tanke på att överviktiga producerar alldeles för mycket leptin på grund av deras stora fettdepåer.
 
 
Som andra starka kryddor har även gurkmeja en termogen effekt, vilket betyder att curcumin kan binda till kapsaicinreceptorer (TRPV1) och öka dess värmeomsättning. Detta innebär en ökad förbränning av fettsyror för att underhålla kroppens temperatur

Magnesium

Jag skrev de här inlägget förra sommaren men eftersom många skulle ha nytta av att få i sig mer magnesium så skriver jag samma igen:

Magnesium

Magnesium (Mg)- ett muskelbyggarmineral!  ZMA, Sportlab 

Magnesium är efter kalium det vanligaste mineralämnet i cellen. Det finns mellan 20 och 26 gram i kroppen varav 60% finns i skelettet och 26% i musklerna. Mg underlättar reaktioner där ATP är inblandat. ATP används huvudsakligen som bränsle i levande celler.)Magnesium för skelettet

Magnesium har betydelse för ett starkt skelett. Samman med kalcium och fosfor arbetar det för att bibehålla ett starkt skelett. Men om vi äter för mycket kalcium, vitamin D, fosfor, protein och/eller fett kan det leda till minskat upptaget av magnesium. Därför bör man inte ta kalciumtillskott mot benskörhet utan att först kontrollera sina kalciumnivåer

Magnesium:

* Aktiverar över 100 enzymer och hjälper nerver och muskler att fungera. Behövs för att få ett öppet sinne och bidrar till en god sömn.

* Brister gör att de fria radikalernas aktivitet i cellerna ökar, vilket sätter ner cellernas funktion och därmed ger ett åldrande i förtid.

* Gamla människor har oftast svårt att behålla kalcium och magnesium, och blir därför mer oroliga och sover sämre. Brist på kalcium gör att vi får svårare att somna och magnesiumbrist gör att vi kan vakna mycket tidigt på morgonen.

* Brister gör att irritationströskeln blir lägre och att man oroar sig lättare för saker och ting.

* Under perioder av stark stress kan man förlora mer än hälften av sitt magnesiumlager.

* När vi dricker en Coca Cola förlorar vi cirka 150 mg magnesium. Det beror på att cola-drycken innehåller lika stor mängd av antagonisten fosfor (i form av fosforsyra).

* Brist ger ökad histaminfrisättning i kroppen, vilket leder till allergibesvär.

* Mg förbrukas vid kroppens nedbrytning av alkohol.

* Socker sänker upptaget av både kalcium och magnesium.
Behövs magnesium-tillskott? Ja de flesta behöver förmodligen det eftersom många har brist på det. När man tränar hårt ökar behovet av flera olika mineraler. 

Magnesium finns mest i nötter, baljväxter och gröna livsmedel. Nedan följder en lista med saker som innehåller mycket magnesium. 

Magnesiuminnehållet i maten (mg/100 g)

pumpafrön, torkade (540)
kakaopulver (520)
vetekli (480)
paranötter (355)
hasselnötter (310)
vetegroddar (290)
sojabönor, torkade (265)
cashewnötter (260)
sojamjöl (245)
torkade nypon (240)
havrekli (235)
bryggerijäst (195)
vita bönor, torkade (184)
linfrön (181)
bovete (180)
grahamsmjöl (130)
mörk choklad, 70 % (130)
rågmjöl (110)
pumpernickel (75)
råris, kokt (43)
räkor (42)
banan (32)
kål (32)
lax (24)
entrecôte (20)
ägg (13

Men det kan ändå vara svårt att få i sig tillräckligt med Magnesium genom kosten.
 
 
 
 http://www.muskelbygget.se/product/zma-original-90-caps
(Använd koden "Ekbjörn" och få 10% på ditt köp fram till sista september)
 
 Zma innehåller även det viktiga Zink och vitamin B6. 

* Vitamin B6 spelar en mycket viktig roll i proteinomsättningen och är en extremt viktig faktor för användandet av protein som byggnadsmaterial i kroppen. B6 ökar även upptaget av Zink och Magnesium. 

* Zink har betydelse för många viktiga hormoner, proteinsyntesen och ämnesomsättningen. Zink är även viktigt för hudens och hårets välbefinnande och behövs för normal sårläkning. Stärker immunförsvaret.

Uppdaterad version!

Igår blev de klart: Ekbjörn tvåveckors blablabla 2.0☝️

Behöver du en kickstart att både tappa maximalt med fett och vätska och även få en rejäl hälsoboost?
Efter diskussioner med de som provat dieten så har vi tagit fram en uppdaterad version av den tidigare succédieten, nu kommer: Ekbjörn tvåveckors special-hälsoboost-super-dietupplägg 2.0 de luxe :)
Nu med flera fettförbrännande och hälsosamma livsmedel, fler alternativ, möjlighet till viss individanpassning och tips på kosttillskott. Samma pris som förra dieten och 20% i rabatt månaden ut. Läs mer om dieten (den uppdaterade kommer på sidan snart) påhttp://ekbjorn.se/tvaveckorsdiet/ 


Kickstart för att gå ner i vikt☺️

40 % rabatt även den här veckan på succémetoden Ekbjörn tvåveckors☺️  Boka nu och betala vid lön. Ekbjorn.se 
 

☝️

👍

Tränat fotboll mm

Ligger atm med höften/övre lår på lilla spikmattan (har en stor och en liten) . Jag jobbade förut och var och tränade fotbolle i horn, de gick rätt bra men tror jag sträckte mig när vi sköt. De small till och jag trodde först lårbenet gick av😁 Hoppas de går över snart. De var kul med fotboll! 
igår tränade jag ben i Vimmerby. De är alltid skönt. Nästan iaf. Jag höll även pass i horn på kvällen. Åtta tappra , inte lika många som de brukar vara men folk är tyvärr rädda för regn. Oro.
 
några av övningarna vi körde: höftlyft med gummiband runt benen, slå på däck, välta däck, böja fjäder och knäböj med vikt☺️
Upplägget på passen är liknande varje gång men jag varierar passen från gång till gång. Jag gillar själv variation och tänker att andra vill ha de bara för de är kul och dessutom ger bättre resultat 👍
På FM var jag Jens Ellen och Levi på Leos lekland. Levi är  riktigt nöjd där🙈
#ekbjörnonlinecoach

Gröna Lund

I lördags jobbade jag och tränade ben. I söndags åkte vi till gröna Lund och roade oss☺️ Levi tyckte de var skoj!
igår tränade jag på morgonen på hotellet. 

34 år

Idag har jag fyllt år lite 🙉
Tina och Levi kom med kärleksmumstårta på morgonen ☺️
Jag var på gymmet och körde ett jazzpass överkropp. Eftersom jag har Lite ont i rotatorcuff typ (förmodligen på grund av överbelastning i framsida axel) så körde jag lite rehabövning för axlarna samt la in massage med boll. I övrigt tränade jag rygg, lite lättare och lite striktare än vanligt samt utsida axlar. 
Jag smörjer även med Msm samt dricker msm de här dagarna samt äter mer lax och ökar dosen med omega 3. sen var jag på vårdcentral och kollade blodvärde. Det ligger på gränsen till för låg så jag köpte blutsaft som innehåller mkt järn men även annat bra. För låga järnvärden i blodet kan göra att man känner sig extra trött.  Dock är det inte bra att ta för mycket järn ifall du redan har bra värden☝️
 
Hiskusblomma🙉 Och massa annat kul, de här gillar jag så nu ska jag gå och ta en shot till av sen🙈
 

Nobles chicken

Idag fick Jag hem nobleschicken, ett grymt smidigt och proteinrikt mellanmål ☺️ Perfekt att ta med när man ska iväg nånstans eller att ha hemma när man inte hinner laga mat.
http://www.nobleschicken.se

✌️

Idag har jag lite ont i en axel, tror de blivit lite mkt träning för just axlar så nästa överkroppspass så blir det mest fokus på rygg💪
 Igår spelade vi fotboll på jobbet igen och idag vankas det benpass på träningshuset i Vimmerby ☺️
En av mina duktiga kunder som gjort bra framsteg på knappt fyra veckor👍
 
Jag är intresserad av att få kontakt med företag och komma ut och hålla föreläsningar, kanske träning och individuella samtal. Vet DU om det finns intresse för något sånt på din arbetsplats? Hör gärna av dig isf💪

Slut på semester?

 
Idag är den dagen då allra flest folk kommer tillbaka från semestern verkar det som. Jag hoppas alla haft en bra semester!
I Lördags tränade jag ben, igår jobbade jag och det blev en fisketur faktiskt! Jag tycker det är lite töntigt att fiska med ungdomarna gillade det och det var skönt att vara ute på sjön iaf :) På kvällen spelade vi fotboll sen ett jazzpass mage på gymmet. Idag körde jag överkropp igen. Skönt...
 
Skön övning för över delen av bröst och framsida axlar (se film på instagram imorgon) oakbear. 
häromdagen var Levi med och tränade🙈
 
På hemsidan ekbjorn.se hittar du mina olika upplägg. Det går alltid göra andra varianter än de som står där, hör av dig så ordnar vi något 👍
#ekbjörnonlinecoach
 

Hur mycket träning för varje muskel?

Hur ofta "kan" man träna varje muskelgrupp? De vanligaste upplägget verkar vara att träna varje muskelgrupp en gång i veckan. I mitt nya upplägg kan de bli tre gånger i veckan eller teoretiskt sett fyra gånger. Det är om jag skulle träna sju dagar i veckan men de händer sällan. Exakt hur mycket vila man behöver är svårt säga. De hela handlar ju om balansen : träning-kost-vila. Och hur hårt du tränar. Sen är de frågan om man måste "träna ihjäl sig" varje pass för att få resultat eller om ett jazzpass då och då kanske ger lika mycket, under förutsättning att kosten och vilan sköts. Den gamla devisen: "Det är de sista  repsen som räknas" kanske är förlegad?
 
 
Sen är de ju den "praktiska" frågan. För många så funkar de inte att träna 5-6 pass i veckan och kör man tre pass kanske man får nöja sig med att träna varje muskelgrupp endast en gång i veckan och de ger oxå resultat. Hur mycket mer skulle de få om de tränade varje muskelgrupp två gånger i veckan? Omöjligt att svara på. Jag tror de handlar om att varje person ska hitta en upplägg som passar just dom. Att göra träningen till något man tycker om, att göra en bra kost till en livsstil underlättar med väldigt mycket ☺️ 
 

Frukostprogrammet

 

Veteranmatch lite

Igår cyklade jag, tina och Levi omkring lite🚲 Vi har ju cyklar numera🙉 
Vi stannade till och plockade blåbär. Jag plockade ungefär 5. Stycken alltså..så olika de där hur mkt man plockar. 
Idag har jag varit ute med levi flera gånger och på kvällen åkte jag till Horn för att spela veteranmatch Mot horn hycklinge IF. Vi hade lyckligtvis en bred trupp så alla hade en att byta med. Jag spelare alltså ca 45 minuter. I första halvlek hängde vi med riktigt bra men tappade i andra. För egen del så kändes de hyfsat bra både spelmässigt och med orken tills i slutet. Ont i kroppen nu efteråt men de visste jag att jag skulle få. Inga direkta skador iaf.
 
Ett gediget gäng minsann ☝️
 
Idag blev jag klar med "frukostprogrammet" . När min webdesigner (heter de så?) är klar då finns de på hemsidan: Ekbjorn.se . De kommer även att komma en tävling på Ekbjörn onlinecoach på Facebook där du kan vinna det☺️  
http://ekbjorn.se/instagramtest/ - kom ihåg att du hamnar på Hemsidan med om du hashtagse Ekbjörnonlinecoach på instagram☺️

RSS 2.0