Gurkmeja

Satt och tänkte på att jag fyller år om ett par veckor och räknar ju såklart med presenter från er läsare ;) så för att underlätta så fixade jag en annons till en sida full med roliga presenter som jag verkligen kan rekommendera! Klicka in på upplevelse.com här till höger och hitta massa roliga saker man kan göra! 
 
Igår och idag har jag varit lite sjuk. Slö, trött, seg osv.. Vet inte vad det är men jag har tagit det lugnt de här dagarna. Läst, spelat FIFA mot jens och jazzat. Äter bra. Såklart. Sen kör jag mina "specialdrinkar" med grönt te, citron, ingefära och gurkmeja :P Är rätt äckligt med ack så mycket bra saker det innehåller... Har skrivit om det fler gånger men en liten repris på gurkmeja: 
 

Curcumin är pigmentet hos den starka curryväxten gurkmeja och är det ämne som ger den dess orange-gula färg

Både inom den gamla kinesiska och indiska läkekonsten har gurkmejans välgörande egenskaper använts flitigt i tusentals år (det äldsta dokumenterade användandet dateras till över 6000 år sedan) och nu under de senaste åren har modern forskning visat att det kan vara ett av naturens mest kraftfulla läkande ämne.

Gurkmeja är mest känt för sina potenta antiinflammatoriska egenskaper. Curcumin har visat sig påverka mer än 700 gener och det kan inhibera både aktiviteten och syntesen av flera olika enzymer, bland annat de enzymer som är inblandade vid smärta och inflammation genom att öka syntesen av kroppens starkaste antioxidant, glutation.

 

 

 

En töntig liten kryddburk med lite äckligt pulver i kanske inte ser så mycket ut för världen men döm ingen/inget efter dess utseende ;)

Det finns över 100 olika verkningsvägar där curcumin har en effekt när det kommer in i cellen. Curcumin anses även vara helt säkert vid behandling av all typ av cancer. 

Gurkmeja är en fantastisk antioxidant.

Gurkmeja innehåller massor av näringsämnen och är bland annat bra mot tinflammationer och reumatism, ledbesvär, och mot cancer. Curcumin är det ämne som anses ger gurkmeja så många bra egenskaper. Det finns nyare forskning som även visat att gurkmeja kan vara bra mot Alzheimer.

Gurkmeja är även bra mot menstruationssmärta, hudproblem och för sårbehandling och motverkar bland annat svamp och bakterier.

Gurkmeja är bra mot magbesvär och gallstenar. Det är  bra mot toxiner och mot parasiter.

Gurkmeja stabiliserar blodsockret, sänker det onda LDL-kolesterolet och sänker insulinkoncentrationen

Mot cancer

 Flera studier har tittat närmare på denna koppling och funnit flera positiva egenskaper hos curcumin. Bland annat hämmar den tillväxten av tumörceller, motverkar mutation från fungerande cell till tumör, hjälper din kropp att bekämpa och förstöra cancerceller så att de inte kan sprida sig, minskar inflammation, ökar leverfunktionen, motverkar uppkomsten av ett protein som anses vara avgörande vid bildningen av tumörer samt motverkar uppkomsten av nya vägar för blodomloppet att nå tumörer vilket är nödvändigt för att cancerceller ska växa.
 
 
Ökad fettförbränning
 
Bland curcumins egenskaper nämns bland annat förmågan att motverka insulinresistens, hyperglykemi (högt blodsocker), hyperlipidemi (onormalt höga nivåer med blodfetter) och andra inflammatoriska symptom som är förknippade med fetma och metaboliska sjukdomar.
 
Curcumin är som sagt känt för sina potenta anti-inflammatoriska egenskaper och ihållande inflammation är kännetecknande för de flesta kroniska sjukdomar, bland annat diabetes, artrit och hjärtsjukdomar. Men många människor är inte medvetna om att fetma bidrar till ett tillstånd av kronisk inflammation i kroppen som kan utlösa metabola störningar som exempelvis insulinresistens och typ 2-diabetes. Inflammationer hämmar även fettförbränningen och gör att kroppen försöker hålla kvar fettet som skydd. Curcumin har visat sig minska inflammationen i fettcellerna vilket underlättar viktnedgång och fettförbränningen.
 
Ny forskning visar även att curcumin kan reglera bildandet av nya fettceller och även minska produktionen av leptin i fettcellerna. Det senare är verkligen spännande med tanke på att överviktiga producerar alldeles för mycket leptin på grund av deras stora fettdepåer.
 
 
Som andra starka kryddor har även gurkmeja en termogen effekt, vilket betyder att curcumin kan binda till kapsaicinreceptorer (TRPV1) och öka dess värmeomsättning. Detta innebär en ökad förbränning av fettsyror för att underhålla kroppens temperatur

 


Kommentarer
Postat av: inthearena.blogg.se

ja upplevelser kan ibland vara bättre än prylar :)

2013-08-01 @ 12:11:58
URL: http://inthearena.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0