Kreatin

Du har säkert hört talas om kreatin och har säkert provat det också (?) Om inte så borde du, speciellt om du vill bli starkare och/eller vill bygga mer muskelmassa. (Vilket de flesta vill, även om de tror att de kommer få för mycket muskelmassa...)
 
Kreatin (Cr) finns naturligt i kroppen varav det mesta i skelettmuskulaturen. En man på 70 kg har cirka 120 gram kreatin i kroppen. Man får i sig kreatin genom maten och främst då genom kött. Kroppen produceras även eget kreatin. Genom kött får vi i oss cirka 1 gram om dagen och lika mycket produceras kroppen själv.

När man tillför kreatin som tillskott brukar man normalt köra en uppladdningsfas på 5 dagar då man varje dag intar cirka 20 gram/dagen. Detta leder till att totalmängden i musklerna ökar med 20-30%.
På påsen/burk rekommenderas oftast att ta kreatin 4 gånger/dag men vissa studier tyder på ännu bättre höjning av kreatinnivåerna om det intas fler gånger än så, själv brukar jag ta det 6-8 gånger under uppladdningsfasen.

Du kan även ta 10-15 gram kreatin om dagen och få samma resultat, enda skillnaden är att de tar lite längre tid innan du "fyllt kreatinnivåerna"

För att få bästa effekt av kreatin bör man tar det tillsammans med snabba kolisar för att insulinpåslaget hjälper inlagringen av kreatin. Även kosttillskottet ALA ökar inlagringen av kreatin. Intag ihop med träning är också bra.

Cirka 20% är non responders och får ingen effekt av kreatin. De som får effekt av kreatin känner av det olika mycket, men när det gäller träning på gym kan du förvänta dig en styrkeökning, lite snabbare återhämtning, bättre pump och en viktuppgång på 1-2 kg som beror på ökad mängd vätska i kroppen.

Det har gjort många studier på kreatin och dess prestationshöjande effekter. Kreatin är ett ofarligt tillskott och används att miljontals atleter världen över. Kreatin inverkar även positvit på sprintförmågan men då främst i på kortare distanser. Man kan läsa i Body om nya studier som kommer hela tiden och de visar också på positiva effekter utav kreatin.

Kreatin är en viktig del i så kallad pre-workout-produkter och jag tycker att det är kreatinet som ger mest effekt, de andra ämnena gör sitt men kreatinet är nummer 1 :) Men det är min personliga uppfattning..

Om du tränat en tid och vill prestera bättre på gymmet tycker jag verkligen det är läge att prova kreatin om du inte gjort det innan! Men fortfarande, kom ihåg att det är balansen mellan kost, träning och återhämtning som är det viktigaste :)


http://www.muskelbygget.se/ - Det här är ett riktigt fint kreatin och det kreatinet jag använt mig av sista åren: http://www.muskelbygget.se/product/cm-3-powder - Använd koden MBPerMB när du beställer :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0